Roda de Berà asks the State for a million to convert Cal Guivernau into a library

The new Municipal Library of Roda de Berà is closer to being a reality. Yesterday, the ordinary plenary session of the City Council approved the administrative contracting file for the works of the new building, whose total budget amounts to 1.5 million euros. In order to move forward with the project, on June 1 the Consistory requested a subsidy of 1,064,612.57 euros from the Ministry of Transport, Mobility and Urban Agenda. This request was formalized within the program for channeling the Next Generation funds for aid for the rehabilitation of public buildings of local entities (PIREP) of the plan for the recovery, transformation and resilience of these buildings.

It should be remembered that the City Council already has a budget of 400,000 euros to carry out the rehabilitation and reconversion of the building so that it can accommodate the new library. On the other hand, the Department of Culture of the Generalitat granted 200,000 euros more to the project and the entity itself, within the Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), another 104,744. However, the Consistory has not yet received the subsidy from the Ministry of Transport, Mobility and Urban Agenda of 587,000 euros that would form part of the "1.5% Cultural" program.

The new facility will be located in the Cal Guivernau building, declared a Cultural Asset of Local Interest in March 2010. The building is currently in very poor condition and is completely underpinned. In fact, Consistory sources admit that "if no action is taken, it will end up collapsing."

This will be the library

The conversion project of Cal Guivernau into a library does not affect the historical value of the property. In this sense neither annexes nor added volumes are foreseen and in addition the walls that already exist are maintained although they lose their structural function. As a novelty, a large skylight will be built for all the floors that will give natural light to the ground floor. In this way, it is avoided having to open new windows that distort the current building and, in addition, it will provide sustainability criteria that will improve the energy efficiency of the building.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go up